• bottem-slide-01
  • bottem-slide-02
  • bottem-slide-03
  • bottem-slide-04
  • bottem-slide-05

Gamma Racingdays 2015

Het Ciass Racing Team van Joey en Hans van Beek reed zich tijdens de GAMMA Racing Day op het TT circuit van Assen behoorlijk in de kijker. Op zondag zagen 87.500 bezoekers de opvallende groen-witte BMW E46 M3 GTR Coupé in de baan verschijnen. De zaterdag er voor waren 20.000 bezoekers getuige van de verrichtingen van vader en zoon Van Beek. Technische tegenslag weerhield het duo nog van een hogere klassering, maar zo veel publieke belangstelling en TV exposure had het Ciass team nog niet eerder genoten. Het weekend toonde aan dat het potentieel er is!

Vrijdag

Het weekend van de GAMMA Racing Day begon traditioneel op vrijdag met de vrije training en de kwalificatie voor de plaats op de startgrid. Het was de tweede keer dat het Ciass Racing Team acte de préséance gaf bij een weekend van de ‘Supercar Challenge powered by Pirelli’. De eerste keer was tijdens de seizoens opening van het jaar, de Paasraces. De BMW liep toen de nodige schade op, die inmiddels keurig was hersteld. Tijdens de vrijdagtraining moesten de heren Van Beek de technische assistentie van hun vaste monteur Roy Phäler nog ontberen, maar dat had geen invloed op de prestatie. De BMW E46 M3 GTR had last van de nodige vibraties, maar de vrije training en de kwalificatie verliepen naar tevredenheid. Normaliter vormen Joey en Hans van Beek een rijders duo tijdens een race weekend, maar voor Assen werd besloten dat Joey het hele weekend alleen achter het stuur zou blijven.

Zaterdag

Voor het oog van 20.000 bezoekers werd zaterdagmiddag de eerste race van het GAMMA Racing Day-evenement verreden. Deze race verliep voor vader en zoon Van Beek niet helemaal naar wens. Terwijl ze op een verdienstelijke tiende plaats in de race reden, ging de homokineet van de linker aandrijfas kapot. Vanwege dit euvel moest de auto uitvallen. Het doorzettingsvermogen van het Ciass team werd op de proef gesteld, want de reparatie vergde een behoorlijk aantal uren sleutelwerk. Met veel motivatie en inzet werd er aan de klus begonnen, om op tijd gereed te zijn voor de start op zondagmiddag.

Zondag

Maar liefst 87.500 bezoekers vonden hun weg naar het TT circuit van Assen. De demonstratie van de nationale Formule 1-aas Max Verstappen met zijn Toro Rosso speelde hierin ongetwijfeld een belangrijke rol, maar ook in het randprogramma was er veel te zien. De GAMMA Racing Day is het grootste evenement in Nederland waarbij racemotoren, karts en raceauto’s op dezelfde dag op de baan verschijnen. Er was zelfs een race te zien van recente Formule 1-auto’s van het BOSS GP kampioenschap. Joey van Beek startte zijn race vanuit de pitstraat in plaats van op de startgrid. Het voltallig aanwezige publiek zag hem vervolgens in zijn eerste ronde zijn pits opzoeken, omdat het differentieel toch weer opspeelde. Hans van Beek voerde samen met Roy Phäler een snelle noodreparatie uit en loste het differentieel probleem op vernuftige wijze op. Joey van Beek had hierdoor de nodige achterstand opgelopen ten opzichte van het deelnemersveld, maar wist zich tijdens de race toch nog naar een dertiende plaats in de Supersport-divisie op te werken. Tijdens de race reed de BMW verder probleemloos, dat geeft veel vertrouwen voor de toekomst.

Debuut

De GAMMA Racing Day-weekend vormde de tweede deelname van het Ciass Racing Team aan de Supercar Challenge. Hun debuut was tijdens de traditionele seizoen opening, de Paasraces. Het team viel toen al direct op vanwege het enorme enthousiasme. Joey van Beek: “Het is een voorrecht om samen met mijn vader onze passie te delen op het circuit. Voor ons is het belangrijkste dat we bij deze evenementen veel plezier hebben. In de winter van 2012-2013 hebben we deze BMW E46 M3 gebouwd. We hadden geen ervaring in het bouwen van een raceauto, dus we hebben hem in elkaar gezet door gewoon ons gezonde verstand te gebruiken. In het dagelijks leven hebben we een machinefabriek, dus machinebouw is onze achtergrond. Vervolgens hebben we met de BMW een jaartje DNRT gereden en besloten we na de Nieuwjaarsrace om bij de Supercar Challenge in te stappen. De race ervoor was de Nieuwjaarsrace, waarbij ook in het donker werd gereden. Vanwege de speciale neon verlichting viel onze auto erg op in het donker.” De BMW E46 M3 Coupé is met zijn brede GTR bodywork en wit-groene livery een lust voor het oog. Een saillant detail: alle moeren zijn groen! Hans van Beek: “Groen paste uitstekend bij ons kleurenschema en de leverancier was blij dat-ie van z’n incourante voorraad af was. Wie koopt er nou groene moeren…? Wij dus!” Oog voor detail en veel enthousiasme bij vader en zoon Van Beek, die tijdens het GAMMA Racing Day-weekend ook nog veel kinderen gelukkig maakte, omdat ze achter het stuur van de race-BMW mochten plaats nemen en zich heel even een echte coureur konden voelen!

Circuit Zandvoort

Next Race

  • Datum: 31 Maart 2018
    Circuit: Circuitpark Zandvoort
    Type dag: SLK CUP 2018

Latest Tweets